Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

vrijdag 4 mei 2012

De brugbreuk

Vlak bij Šumperk, het oude Senftenberg, ligt het stadje Bludov, destijds het enige Tsjechische stadje tussen een overwegend door Duitsers gedomineerde streek, met aan de zuidkant een brug over de Morava.

Net over de brug een "knaagschuur" waar ik gistermorgen even halt hield en daar hing bovenstaande foto aan de muur, het bleek om dezelfde plek te gaan waar nu de brug ligt waar ik net over kwam, maar dan een brug in een iets meer hedendaagse versie.
Op de foto is de brug te zien, de brug toen, het zal rond 1920 zijn geweest, net rond de opkomst van de grote technische sprong voorwaarts.

Wie de foto aandachtig bekijkt zal het opvallen dat er meer niet dan wel wordt gezien.

De truck met aanhanger was te zwaar, wellicht, of de brug niet stevig genoeg, het is om het even, de gevolgen waren niet mis, dat is duidelijk en het betreft een bierwagen uit Hannsdorf, het huidige Hanušovice, even ten noorden van Bludov. En Bier werd toen kennelijk in de oude spelling gesproken en geschreven; Biere, tot zover geen vragen.

Om wat voor een vrachtwagen gaat het? Een oude Praga? Een Tatra? Zat het stuur links of rechts: rechts waarschijnlijk, omdat men toen links reed in dat gebied. Had de chauffeur zijn gordel om? Nee, daar had nog nooit iemand van gehoord.
Wie nam de foto, en vooral, hoe? Vanaf een boot? En met wat voor camera? En dan: hoe heeft men de zaak er af kunnen krijgen zonder behulp van een grote mammoetkraan? Wat was de lading? Wellicht bier, en zeker geen lege flessen of vaten! Hoeveel ton zou de zaak hebben gewogen? Tot welk jaar zijn het soort wielen in gebruik geweest zoals de foto laat zien?

Heeft men daarna de brug hersteld of meteen maar een nieuwe, stevigere gebouwd?
En de chauffeur? Heeft die het er zonder letsel afgebracht? Was er een bijrijder? Is de vrachtrijder naar aanleiding van het doorzakken met bier ontslagen??

Aldus vroeg ome Willem.