Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

woensdag 6 oktober 2010

Woensdag, 6 oktober 5771, (I.J.).

Het was voor de verandering niet zo bar vroeg op, heden morgen, want ik stond immers op loopafstand van het laadadres bij een tsjechisch "motorrest", nog geheel in folkloristische oude staat, met Radegast bierreclame en met een oude stijl PAP-oil tankstation er bij. Bovendien 24 uur per dag open, wat je hier, in het midden van niets, niet zou verwachten.

Om zeven uur stiefelde ik er naar binnen en de serveerster van de vorige avond liep nog steeds rond. Ik liep naar de ouderwetse maar schone wasgelegenheid waar ik wat met water en zeep speelde, kamde mijn vacht, dronk een kop thee en even later vertrok ik naar het laadadres.

Daar werd ik naar tsjechische normen redelijk snel geladen. Die tsjechen babbelen namelijk wat af, hoor, en ik mocht mezelf gelukkig prijzen dat er in die taal weinig tot geen klinkers zitten, want dan hadden de babbels wellicht nog meer tijd in beslag genomen.

Na het laden zou in over Ceska Lipna naar Spremberg gaan, maar daar kwam verandering in omdat ik eerst nog een laadadres kreeg even boven Dresden, dus besloot ik via Teplice naar Usti nad Labem te rijden en zo over de snelweg naar Dresden te gaan.

Aldaar aangekomen wist men natuurlijk weer eens van niets en de oorzaak is dan dat het iets voor Ierland is wat ik dan in Rotterdam voor verdere verlading af lever en ik niet weet dat de handel uiteindelijk bestemd is voor elders. Maar na een beetje gehenenweergebel is het allemaal goed gekomen zodat ik daarna via Senftenberg en Schwarze Pumpe even na de middag mijn palletje in Spremberg kon lossen

Daarna reed ik terug, over Gross Raessen, Finsterwalde, Falkenberg naar Torgau en vandaar via Eilenburg naar Leipzig over wegen met overweldigende schoonheid, langs bomen met beginnende herfstverbruining en over vlakten waar links en rechts nog steeds dagbouw plaatsvind.

In de loop der jaren zijn hier veel heuvels, dorpen en bossen verdwenen, want alle bruinkool, dat hier aan de oppervlakte te vinden was, werd afgegraven en dat geeft het uiterlijk van het landschap een bijzondere en eigenaardige sfeer. Op veel wegen rondom de dagbouwmijnen heerste een serene rust en doordat het zonnetje er bij kwam werd het een behagenlijke reis. De temperatuur bleek zelfs op zeker moment de 20 graden te zijn overstegen en het was maar goed dat ik niet van die lekkere klobassa uit Tsjechië had meegenomen want die had dan wel bedorven aangekomen.

Na Leipzig nog even doorgekard en ergens, bij een snelwegafslag van de Autobahn Berlin-München op een autohof het DAFje geparkeerd. Morgen nog wat bijladen in een dorpje bij Halle en ik sta daar nu een half uurtje vandaan.
Daarna zal ik de voormalige DDR wel gaan verlaten.

Aldus schreef ome Willem.
---