Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

zondag 15 juli 2018

Het maaidemon

Hoofdschuddend boog ik me over het schaakbord.

Opeens was de berm kaal; alle ontluikende bloemen vernietigd.

Onbehagelijk; nu de datum nadert dat de laatste Tsaar op vijftigjarige leeftijd honderd jaren geleden met heel zijn gezin werd uitgemoord.

Niettegenstaande dat; een prachtig volbloemige berm langs het fietspad was opeens kaal; geschoren door, naar later bleek, een bruut maaidemon.  wie doet nu zoiets, of, erger, in wiens opdracht!


Intussentijd liep de Grote Oorlog op z'n laatste benen; het zou nog enkele maanden duren, de Spaanse griep sloeg overal toe, met name ook in de loopgraven waar de vele verzwakte soldaten een makkelijk slachtoffer werd voor de overheersende griep: als de wapens een strijd niet meer kunnen beslissen, dan dit keer de epidemie maar.

 Nicolaas de Tweede heeft het einde echter niet meer mogen meemaken. Bizarre demonische machten maakten een einde aan het Russische keizerrijk; zoals het maaidemon de berm verwoestte.

Nogmaals; hoofdschuddend, over het schaakbord en bekeek de stelling.

Deze maand toeft de maan een ogenblik in de Haar van Bernice; en te middernacht verschijnen drie planeten aan de zuidhemel; Mars, Jupiter en Saturnus; maar de stelling op het bord lijkt ondoorgrondelijk.

Helaas; de wetenschap overheerst de mensheid; schaft alle denken af.  Alleen gebogen over het bord met vierenzestig velden wordt nog gedacht, doorgedacht; op toernooien en, zoals onlangs, tijdens een kampioenschap in het Tolhuis te Amsterdam waar ik als toeschouwer twee dagen toefde.

Slechts enkele enkelingen, enkele bijzondere enkelingen aanschouwden het denken terwijl buiten slechts louter de wetenschapsmens onnadenkend ronddoolde.

Wie vernietigd de bermen?  De wetenschap vernietigd alle horizonten; wist alles weg, ja, tracht alle denken te vernietigen.

Slechts een enkeling weet nog wat echt denken inhoud; zoals een schaker tijdens de partij, waar alle mogelijkheden onwetenschappelijk worden overdacht.

Komende drie weken, 14 wedstrijden, spelend in dieren waar langs de bordbermen een maaidemon niet wordt geduld.  Zelfs de telefoon is er niet welkom.

Aldus schreef ome Willem.