Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

zondag 15 oktober 2017

De vrouwenmoorders

Toch!  toch nogmaals naar 't westelijke halfrond, al was het dan een ander deel dan enkele weken geleden.

Ditmaal de Vendée, niet ver van Niort en juist in de week dat honderd jaar geleden, precies vandaag, 15 oktober, de Friese Grietje Zelle in het Franse Vincennes werd geëxecuteerd door een vuurpeloton als gevolg van vermeende spionage en werd daarbij vermoedelijk de eerste vrouw die op zodanige wijze aan haar levenseinde kwam. 1917, oktober, de Grote Oorlog is nog steeds in volle gang en zou nog ruim een jaar voortrommelen, een oorlog waarbij soms meer dan 250.000 granaten per dag over en weer werden gegooid.

Niort, Rochefort en op de terugweg doolde ik nog geruime tijd langs de Loire: vanaf Mont Richard tot voorbij Angers en kwam afgelopen week tot twee keer toe langs het schitterende Saumur terwijl de eerste herfstgloed de wijde omgeving van bruin tot dieprood begon te kleuren.

En ach: Fransen hebben op het gebied van moord op heldhaftige vrouwen niet bepaald een beste reputatie: immers werd een slordige halve eeuw voor Grietje Jeanne d'Arc door de Fransen, om precies te zijn de Bourgondiërs, ter dood gebracht.  Evenwel op minder fraaie wijze dan Grietje, want Jeanne stierf een gruwelijke dood in Rouan op de brandstapel.

Nog enkele reizen; wellicht nog een fraaie anekdote.  Wie weet!

Inmiddels nadert het jaar 2017 langzaam  het einde: de zon is reeds enkele weken onderweg voorbij de evenaar om over minder dan drie maanden teruggekopt te worden door de eeuwenoude steenbok.

De zon schijnt: strakblauw is de lucht en mijmeringen vermenigvuldigen mijn gedachten; dat ondervind je als je ouder wordt.

Aldus schreef ome Willem