Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

zondag 16 oktober 2016

Het wereldonderwijs

Bestaat het wel?  Kun je het niet gewoon glashard ontkennen?  Echte liefhebbers weten wel beter!  Afgelopen week werden de kaarsen op de kandelaar uitgeblazen; het werd daardoor alleen maar donkerder op aarde.

Maar het gebeurt met regelmaat, het gebeurt maar al te vaak!  Het lijkt wel of de historische geschiedenis steeds weer anders wordt beleefd, edoch het ontkennen van feiten, hoe werkelijk ook plaatsgevonden, lijkt me een ridicule onwerkelijkheid.  Maar ook dat vindt plaats.

Komende week snor ik weer over enkele van de vele zwarte wegen die Europa rijk is, kom ik weer terug in bekende en reis ik misschien wel in onbekende verten en vanwege de technische achteruitgang van de huidige moderne ontijd kunnen er door mij geen berichten meer vanuit die verten naar het blog geschreven worden: zelfs geen plaatjes worden verzonden. 

Niettemin: ontkennen dat het volgende veld, het veld c5 bestaat is één zo’n dwaze feitverwijdering; daar kun je dan nog vrede mee hebben indien er dwaze, bekrompen en domme geesten zoiets gaan beweren; wie echter het bord in zijn geheel gadeslaat kan er niet omheen: veld c5 zit ingesloten tussen c4, b5, c6 en d5, een veld overigens van cruciaal belang; een veld dat normaal gesproken bij elke partij wel één of meerdere keren bevolkt wordt door één of meerdere diverse stukken.  Neen, de aanwezigheid van veld c5: er is geen ontkennen aan

De Titusboog te Rome waarop de Menora staat afgebeeld; net zo duidelijk te zien als het veld c5 op ’t vierenzestig velden grote bord: het niet kennen van het schaakbord is daarom vergelijkbaar met het niet kennen van de geschiedenis.


Maar het ontkennen van feiten in de geschiedenis is vele malen erger: ontkennen van de holocaust –en ze zíjn er!- ontkennen van de moord op het Armeense volk –en ze zíjn er!- het ontkennen van zoveel feitelijkheden; de ontkenning is er zolang de mensheid geschiedenis schrijft; ontkennen van feiten is niets anders dan het uitblazen van kaarsen, het doven van licht.


Volgende week het eeuwenoude Feest: een oud volk bouwt, al eeuwen, een hut van takken; bovenin een opening van waaruit de hemel gezien kan worden, de hemel van waaruit een eeuwig licht verwacht wordt; een week lang verlangen en een traditie die teruggaat, feitelijk teruggaat tot hun veertigjarige reis door Sinaï.


Feitelijkheden, daar denkt de “United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization”  met Irina Bokova aan het roer toch wel ietjes anders over ondanks het bewijs op de eveneens eeuwenoude Titusboog; maar tevens een bewijs dat de gedoofde kaarsen op de Menora zoveel duister verspreid dat ze blind maakt.  


Lachwekkend en stompzinnig als het niet zo bizar was: dat met een “democratische” stemming de geschiedenis kan worden herschreven: het nieuwe wereldonderwijs deed nog net voor de loofhut zijn intrede: het ontkennen van de Joodse historie in het land Israël. Het is net zo dwaas als het ontkennen van veld c5 op het schaakbord.

Maar ik memoreerde het al eerder: het “mág” allemaal weer!

Aldus schreef ome Willem