Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

dinsdag 9 augustus 2016

De afmenserij

Overgeslagen, geduriglijk overgeslagen, dat overkomt nogal eens het veld d3, vooral als wit als eerste zet met zijn d-pion speelt, maar ook daarna; d3 is in het begin in die zin van belang dat ze kan worden overgeslagen!

Rennend over het peron van Eindhoven wist hij nog net de deur van de reeds rijdende trein te grijpen, te openen en zich naar binnen te wurmen; in de verte zijn jonge vrouw die hij daarna nog na kon wuiven, maar dan zorgt de trein ervoor dat ze elkaar uit het oog verliezen. Voor altijd.

Inmiddels verblijf ik in de oude vrijstaat, maar niet met de groene DAF waarmee ik vorige week naar Le Mans vertrok. Na mijn vierentwintig uur in en rond betrokken stad werd uit Nederland een vervangend voertuig gebracht terwijl de defecte terug naar Nederland werd vervoerd om aldaar te worden gerepareerd; dat zal nog wel even wat tijd nodig hebben, vernam ik; wellicht twee tot drie weken.

Altijd? Nee zeker niet! Bij defensief spel is het ook mogelijk het veld d3 juist te benutten met de d-pion om een vooruitgeschoven e- of c-pion te ondersteunen. Nee! d3 is niet zomaar een veld, zeker niet, en zeker niet vergelijkbaar met andere velden: steeds meer blijkt dat de velden gelijkenis vertonen met mensen: ze lijken wellicht gelijk, maar zijn nimmer gelijk!
Inmiddels zijn "de spelen" begonnen, de spelen die bij mij reeds jaren enige walging veroorzaken: ik was er immer "bij" en ik hoor nog op een krakerige radio de meest naargeestige woorden: de voorzienig zorgde ervoor dat ik juist die periode in Duitsland werkte; het is alweer lang geleden.

De truck? Terug naar Nederland? Jawel! Bij grote reparaties wordt bekeken wat het meest goedkoop, het meest efficiënt is en aangezien men het vermoeden had dat de motor van de groene DAF het had begeven besloot men tot het repatriëren van 't voertuig naar Nederland: wat er precies is gebeurd? De turbo joeg de motor over de toeren, ofwel de krukas brak eerst en zorgde voor een explosie in de turbo; de primaire oorzaak blijkt niet, of nauwelijks, te achterhalen. Inmiddels rol ik voort in een wit voertuig die we maar de torre blanco hebben genoemd; een witte reuzendaf met ruim honderd paarden meer in de motor.

Hij was, tussendoor, even terug naar Nederland gegaan omdat hun amper enkele maanden oude baby plotseling in 't ziekenhuis behandeld moest worden en het is, achteraf, allemaal niet voor te stellen dat de treinreis hem fataal zou worden; de reis die hem zelfs langs Dachau voerde.

Het is, wat dat betreft, toch al wat eigenaardig; vergelijkbaar zelfs. Miljoenen mensen kijken naar een paar andere mensen die met een sportprestatie deze miljoenen gelukkig maken. Een prestatie van een "ander" vormt de basis voor geluk, maar 't is slechts tijdelijk geluk, schijngeluk, dat doorgaans snel vervluchtigt en als een damp verdwijnt; deze bevrediging met een sportprestatie van de massa heeft me altijd tegengestaan en verbaasd: even teert de massa op 't succes van een landgenoot. Of juist niet! Maar 't zijn succesjes waarmee zoet gehouden wordt, succesjes van tijdelijke vreugde en aard; maar een verlossing van onze precaire toestand geeft het geenszins.

De afgelopen dag vervoerde de torre blanco mij dicht in de omgeving waar de stem uit de krakerige radio vandaan kwam, naar daar waar het zich allemaal heeft afgespeeld; bij het dorp en nabij Fürstenfeldbrück; het waren de woorden die de spelen, wat mij betreft, voor altijd en definitief haar glans ontnam.

Terug uit Le Mans speelde ik een partij waarbij de d-pion niet van zijn plaats kwam; sterker: veld d3 bleef totaal onbenut en werd zelfs niet overgeslagen: de partij duurde kort, zestien zetten. Zoals zijn leven kort was; zei het iets meer dan zestien: achtentwintig en die eindigde vlak na de fatale treinreis.

"De spelen moeten doorgaan" waren, toen, woorden die de deur voor mij dicht deden. Laat in de avond bereikte hij 't dorp, het appartement dat in de vroege morgen werd overvallen door De Zwarte September; de gruwelen die vlak erna plaatsvonden werden jarenlang verdoezeld. Bij één van de Joden die bij de gijzeling gewond raakte werden de geslachtsdelen afgesneden en in eigen mond gepropt terwijl de andere gegijzelden toe moesten kijken; bij anderen werden moedwillig vingers en armen gebroken, ook van de man die net de fatale treinreis achter de rug had. Later, toen de gijzelaars met hun gegijzelden naar het vliegveld nabij Fürstenfeldbrück waren vervoerd, vonden wegens knullig optreden van het gastland alle gegijzelden de dood; drie van de gijzelnemers overleefden, werden gevangen genomen en 53 dagen later weer vrijgelaten.

53 dagen later: de -Nederlandse- weduwe van diegene die in Eindhoven op de rijdende trein sprong, Ankie, de vrouw van André Spitzer, heeft er tweeëndertig jaar over moeten doen om voor alle nabestaanden een schadevergoeding te krijgen en heeft er vierenveertig jaar over gedaan om bij aanvang van de spelen een officiële herdenking te laten plaatsvinden: alle eerdere jaren is ze flink en systematisch tegengewerkt.

Tijdens mijn werk in het Duitse Trier hoorde ik de woorden uit een autoradio: nooit eerder was ik zo geschokt en sinds die woorden zijn alle latere spelen een aanfluiting tegen de menselijkheid geworden.

Onder de rook van München, Freistaat Bayern, enkele dikke, zwarte wolken bedekken de nachtelijk hemel: miljoenen worden inmiddels gelukkig van een ren, loop of zwemprestatie van een ander: wat een dwaze afmenserij toch.

Aldus schreef ome Willem.


.