Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

donderdag 28 januari 2016

Het toen

Daarna veranderde het; eerst wolkenvelden, gevolgd door eindeloze regen, vergezeld met waai en vlagen terwijl na terugkeer uit Sens ook zich de richting wijzigde; een kwart slag, naar 't oosten, pal naar 't oosten.

Onderwijl tastten mijn gedachten de tijden af; een zoektocht naar toen dat nooit gevonden kan worden; zoals de klanken van de verwarde viool die door de stuurhut klonk; op zoek, zoals Joseph Joachim laat horen in zijn vioolconcerten; onnavolgbare werken en niet foutloos te spelen; waarin de luisteraar de zoektocht hoort; Joachim, die enkele jaren na Beethoven's overlijden in Burgerland het levenslicht zag.

Tijd en tijden schrijden voort. En daarom zijn zoektochten bij voorbaat vruchteloos; maar toch doemt het verlangen op, een verlangen naar tijden van weleer; wie kent dat niet! Zo ook ik, dolend over lange wegen; terugmijmerend naar het toen in 't nu; naar het toen, toen de snelweg bij Goor ophield en pas vlak voor Osnabrück weer een aanvang nam; net zoals de zoektocht van Joachim's viool doet; een poging tot terug naar de tijden vóór Beethoven, een tijd die niet te vinden bleek.


Pas twaalf jaar was hij toen hij de viool zo goed wist te bespelen dat hij onder leiding van Felix mendelssohn Bartholdy in londen Beethoven's "vergeten" vioolconcert ten gehore gaf. Verdere successen bleven niet uit, bleek een virtuoos in het spelen van werken van zijn voorgangers en daarom; daarom trachtte hij 't zelf ook: componeren van, voornamelijk, vioolwerken. Maar kennelijk ontwikkelde de vioolmeester een steeds dieper inzicht: zijn oeuvre is beperkt gebleven; Joachim, die trouwde met operazangeres Amalie Schneeweiss heeft ingezien dat elk van zijn pogingen zouden stranden; elke zoektocht van de door hem geschreven vioolpartij de tijden niet meer terug konden halen.

In de dierentuin van Berlijn werd een enorm huis voor hem gebouwd; dank zij Joachim leerde menig muzikant de oude meesters, zoals Mozart en Haydn kennen en spelen en Joachim was vermoedelijk de eerste die zijn spelen op de plaat vastlegde; grammofoonplaten, destijds nog eenzijdig "bedrukt" en waar ook werken van eigen hand op te horen zijn; ondanks zijn zoektocht tilde hij de muziek naar de twintigste eeuw; overleed in 1917 te Berlijn; Tiergarten.

Inmiddels klettert de regen voortdurend op 't dak en bevind ik me in Porta Westfalica en besluit mijn zoektocht op te geven; het toen verdween immers voor immer en morgen nog even naar Hannover en Iserlohn en daarna naar huis; door de stuurhut klinkt één van Joachinm's poging; vioolconcert Hongaarse stijl.

Nog even, dan verdwijnt ook deze week naar het toen dan nooit meer het nu zal kennen; er nooit meer in terugkeren zal.

Aldus schreef ome Willem.
.