Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

zondag 12 december 2010

Spinnen.

Na een veel te laat geworden avond haalde ik alweer op zaterdagmorgen, veel te vroeg, Bart, de radioman op.

Op naar de geboortestad van schrijver Van Kampen, Hellevoetsluis, want daar zou gisteren worden gespind.

Gespind? Ja! Gespind, en denk nu maar niet aan garen spinnen. Vroeger, vooral in de oorlog, werd er ook veel gespind, maar dat deed men dan om elektriciteit op te wekken. In het zweet des aanschijns liet men zo de illegale drukpers zijn verzetswerk doen om zo de bezetter om de tuin te leiden. Ook dat was behoorlijk afzien.

Maar tegenwoordig kun je bij een sportschool ook spinnen, ongeveer op dezelfde methode, maar dan plaatsnemen op een meer modern fietsachtig iets en dan de trappertjes ronddraaien zonder vooruit te komen.

Op het eerste gezicht dus tamelijk zinloos, maar dat is het niet helemaal.
In het kader van het voor het goede doel met de Harley Trapson beklimmen van de Alp d' Huez werd hier vandaag voor getraind, en dat noemt men dan spinnen. Lezers kunnen op het blog willemdeschaker.blogspot.com een kort filmpje bekijken hoe dat in zijn werk gaat.

Terwijl ik naar al dat trainingsgeweld keek waarbij uit de luidsprekers voor mij niet aangename geluiden kwamen, bedacht ik mij dat het wellicht zinvoller zou kunnen zijn dan een taakstraf geven aan jeugdige criminelen.

Koppel de trainingsfietsen van alle sportscholen aan het elektriciteitsnetwerk en laat de rechter delinquenten veroordelen tot het bij elkaar fietsen van een bepaalde hoeveelheid kilowatten. Samen met sportbeoefenaars zou dit toch een groot deel van groene stroom op kunnen leveren!

Gelukkig is het op de Alp zelf vermoedelijk een stuk minder luidruchtig, maar met eigen ogen zag ik dat dit spinnen aardig wat zweetdruppels voortbracht. Erg leuk om te zien hoe een groep voornamelijk beroepschauffeurs het nobele voornemen hebben om voor het goede doel, de kankerbestrijding, zoveel over te hebben. Niet alleen dit fietsen, ook het komen van heinde en verre, alles uit eigen middelen betaald!

En zo gaan de voorbereidingen van Team-onderweg gestaag door. Voorzitter Frans gaf hem ook van katoen en niet in de laatste plaats ook de ruim honderd kilo zware Bertus de Vuurvreter die niet van opgeven wist. Enkele fanatiekelingen koesteren al het gewaagde voornemen om de Alp zes keer de bedwingen!

Wie durft er nu nog te beweren dat chauffeurs te weinig aan sport doen?
Nee, ik heb niet mee gedaan. Ik ben niet crimineel en ben ook nog bang voor spinnen.

Aldus schreef ome Willem.

---