Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

zaterdag 25 december 2010

Kerstraak.

Er bestaan nogal wat misverstanden omtrent kerst. Het verhaal van de wijzen uit het oosten, een pas-geboren kind, een stal, herders en zingende Engelen.

Engelen die zongen "Vrede op aarde in de mensen een welbehagen" en in zo'n zin zou je eigenlijk menschen moeten schrijven. Sinds die strofe lijkt het er echter alleen maar op dat er juist géén, ja, minder vrede op aarde kwam.

Wellicht ligt de oplossing in een komma en dan wordt het "vrede, op aarde, in de mensen een welbehagen", met andere woorden: als er dan vrede is, is dat wel zo prettig.

Immers: een oude uitspraak van Eisenhower is: vrede komt er, al moeten we er voor vechten, en de profeet Iasaia schreef eeuwen geleden: "maar de naar de vrede kennen ze niet". (iasaia 59:8).

Vrede begint met een glimlach en een glimlach is het begin van de liefde, sprak ooit Moeder Teresa.

Vrede, ja, behagelijk, welbehagelijk, en het gekke is, dat het met vrede net zoiets is als met oud worden: iedereen wil het! Maar oud zijn wil weer niemand, en ondanks dat iedereen vrede wil, komt er al meer en meer oorlog, haat en venijn en lijkt of de tegenwoordige wereld van gruwelijkheden aan elkaar te hangen.

En zo ook gingen christenen onder het mom van vrede met de joodse Jeshua aan haal en in Zijn naam werd het volk waar hij uit voorkwam geelimineerd, in naam van de vrede! Mijn grut, wat is dit woord, vrede, vaak misbruikt, verkracht! In "Mein Kampf" van Hitler staat het zelfs zo drastisch omschreven dat "..joden zulke parasieten zijn dat ze hun eigen verlosser (het kerstkind) hebben gekruisigd", historische lariekoek trouwens, want overduidelijk is dat hij door toedoen van ene P. Pilatus door de romeinen van het leven werd beroofd!

En dan voel je weer: met het maken van het V-teken kun je gemakkelijk iemand de ogen uitsteken (aldus Gys Miedema).

Dus als Engelen "Vrede, op aarde in de mensen een welbehagen" zingen moeten we wel de weg er naartoe weten. En als we het toch over wegen hebben, bent u bij mij aan het goede adres, want ik ken er nog al wat, met name die niet op uw tomtom voorkomen. Hoewel: ook op zoek naar de weg naar vrede verdwaal ik jammerlijk regelmatig, maar dan zie ik weer een doorgang, een uitweg en zoek voortdurend verder. Zo las ik vandaag weer een oud Jiddisch spreekwoord: Een vredesverdrag wordt altijd medeondertekend door de Eeuwige.

Aldus schreef ome Willem.
---