Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

zondag 25 september 2022

5783 ראש השנה

 

De uren, de maanden, ze schreiden onverdroten voort.  Nauwelijks! Nauwelijks kan ik ze nog bijhouden. Eer de dag voorbij is besef ik steeds opnieuw dat de feiten, waar achter ik loop, voorbij zijn.

 

In een krankzinnige wereld waar het kwaad met een nog veel groter kwaad wordt bestreden is het onprettig toeven; neerslachtigheid maakt zich voortdurend van mij meester, temeer dat ik van de ene in de andere verbijstering val. Reeds lang gesproken waarschuwingen werden jarenlang in de wind geslagen, genegeerd en weggewuifd waardoor niet al te ver hier vandaan een menselijke gehaktmolen in werking werd gezet.  Zoals ooit op de Noord-Franse heuvels waar jonge kerels die nooit de kans kregen een meisje lief te hebben op gruwelijke wijze door een bloedpomp werden gejast; achter elke kleikluit verscheen een schedel, een schedel van een jongeling.

 

En daar, dáár, waar ooit de pestplaag van de honger, de holodomor, zijn tallozen om het leven bracht wordt opnieuw met oosterse en westerse “hulp” een bittere geschiedenis van honderdjaar terug herschreven.

Een diepe, diepe afgrond nadert, we hebben het schavot van onze zelfexecutie betreden. Met voorbedachten rade gaat de mens de eindcatastrofe tegemoet. Over deze tijd heeft de rabbi uit Bethlehem een donkere streep getrokken. “Aporia” (luk 21:25)’ geen uitweg meer! Geen uitweg meer omdat eeuwenoude woorden vergeten werden: overwin het kwade niet met het kwade, maar overwin het kwade door het goede.

Maar toch! Uitgestelde teleurstelling, maar is er dan geen hoop meer?

Onrust hangt in de lucht; er is zwaar weer op til, er is nóg zwaarder weer op til, maar geloven doet men haast niet meer.

Vlakbij wordt, tanend, de herfst gezien die de winter tegemoet treedt, maar tevens hoor ik reeds de lente, het nieuwe leven dat uit het oude opkomt.  Nu reeds, omdat het nieuwe jaar, 5783, Rosj Hasjana, is aangebroken.

 

Wellicht het laatste jaar?

Aldus schreef ome Willem