Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

maandag 20 juli 2020

Het beestenteken

Inoltre obbligó tutti, piccoli e grande, ricchi e poveri, liberi e schiavi, e farsi metttero ....   o sulla fronta...

Nesuno poteva comprare...  Weerbarstig als altijd wanneer zware stenen vanuit de hoogte op de aarde vallen.

Iedereen, maar dan ook iedereen dient het te dragen; 't wordt steeds grimmiger.

Alsof een groot deel van de wereld een psychiatrische inrichting werd en alleen wanneer je de voorgeschreven medicatie tot je neemt... ja dan, dan mag je meedoen aan de dagbesteding.

Niet kopen, niet reizen, niet verkopen voor een ieder zonder muilkorf; hoe plotseling eeuwenoude woorden tot leven komen...

Komt het ooit nog goed?

Komen we ooit nog uit deze grimmige tunnel?


Is de teerling geworpen?  Zijn we, onverwachts, de Rubicon overgestoken en is er geen weg terug meer?

Indrukwekkende grimmigheid; de mensen wilden goden worden maar worden gedegradeerd tot slaaf..  Mephistophilas waart rond, Mephir, verderver, Tophel, de leugenaaar, een duistere geest veranderd de wereld; de onmiddellijke betrekking is reeds ver van ons geweken.

Het is de zelfbevestiging van de mensenmassa die met duisternis gevuld is; zoals destijds, nog geen 100 jaar geleden. Geraffineerd: in de snorremans, Hitler, vereerde het volk niemand anders dan zichzelf. Wat hij sprak, wilde, deed, dat sprak en wilde de massa zelf! 

Het is het typische karakter van de massamens, om alles te verwerpen, om zich door alles gediscrimineerd te voelen, wat niet tot de masssa hoort. 
Mensen die stikken van angst, trachten met psychische wreedheid anderen in dezelfde angst te werpen.  

Onzin wordt verheven tot zin.  Echter tot zinloze zin en ik denkt terug aan de woorden uit De zondebok (René Girard): in menswetenschap is het altijd zó, dat men een verklarende waarheid toekent  aan de ondoorzichtige gegevens juist vanwege die ondoorzichtigheid en datgene waarop men in het geheel geen vat op heeft toont zich als een naadloos geheel omdat twijfel nergens meer kan binnendringen.

Het is de tijd waarin we niet meer leven, maar slechts beleven. Waar een ieder die het beestenteken niet draagt niet kan kopen of verkopen. En 't is slechts voorspel.

Aldus schreef ome Willem