Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

vrijdag 24 januari 2020

De Klimanijnen

Merkwaardig fenomeen.  Merkwaardig fenomeen dat uit het bijnaniets opdook.

Hoewel....

Veranderen doet het al jaren, elk jaar weer, ja, elk jaar wéér!!
En al lang is dat bekend; als het niet veranderd, hebben we ook geen voorspellingen meer nodig.

Immers, het weer, of, breder gezien, het klimaat is gelijk een schaakpartij; nooit is ze hetzelfde, altijd en elk jaar wisselt het en daar wist men in Enkhuizen al sinds de zestiende eeuw van af.  Vandaar komt immers de almanak, de Enkhuizer almanak vandaan waarin de jaarlijkse komende veranderingen, met de kennis van voorgaande jaren, wordt vermoed.

Slechts een vermoeden, maar nimmermeer dan dat! 

Jan Potjes, boekdrukker, heeft het jaren achtereen in druk uitgebracht. Al tijdens de Tachtigjarige Oorlog.  Zeker reeds sinds die tijd, maar toch ook wel de jaren ervoor, is bekend dat het klimaat aan verandering onderhevig is.  Jaar op jaar op jaar en bij het klimmen der jaren weet ook ik zelfs dat het weer, het klimaat, elk jaar weer verschilt van een tevoren jaar.

Maar opeens verschijnen daar de Klimatijnen, lui, die daar, als donderslag bij heldere hemel, een probleem mee hebben. 

Merkwaardig!  Hoewel wetenschap alle denken vernietigd toch even dit: Wetenschappelijk werd vastgesteld dat in de loop van miljoenen jaren een komen en gaan was van ijs- en warme tijden; onder Groenlands ijs vond men sporen van intensieve flora en in de grond van bevroren Siberische toendra's diepvriesmammoeten.  Het jaarlijkse fenomeen van klimaatverandering vond, volgens die wetenschap, zonder mensen dus al eeuwen en eeuwen plaats.

Afgezien; bovengemelde wetenschap deel ik niet, maar stel dat, dan blijkt daaruit klip en klaar dat de Klimatijnen zichzelf tegenspreken.

Verward ben ik.  Verward en geschokt.  Opeens, in een roetveeg ogenblik van het aardse bestaan wordt ach en wee geroepen.  Het ach en wee van een nieuw en wereldvreemd volk; de plotselinge verschijning van de Klimatijnen.


Waar gaat dat heen?  Voorheen kapitalist versus socialist; thans dreigt de dictatuur van de Klimatijn.

En de tegenstelling worden dagelijks groter; wanneer volgt de eerste veroordeling?

Aldus schreef ome Willem