Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

vrijdag 21 april 2017

Het zwarte dameveld

Geheimvol; maar weduwen komen nooit op ’t schaakbord voor; altijd blijven de dames vergezeld van hun koning; soms geschieden door een loper, toren, paard, pion of een vijandelijk stuk en t ’geldt ook voor de zwarte dame, de dame van veld d8, het zwarte veld d8 aan de alleronderste rand van het bord.  Nooit een zwarte weduwe dus.

Een onnodig verloren partij; dat was mijn deel deze week, en daarnaast een onverdiende winstpartij: een zonnige, maar bijzonder frisse week waar de bloesems weelderig kleuren, maar in de morgen het ijs op ’t schuurdak staat. 

Vermoeid, zoals wel meer; het zestigste veld vervuld met weemoed; struinend over ’t geblokte bord waar mijn oudste vriend het laatste jaar niet meer aan meedoet, al volgt hij de nationale politiek nog op de voet.

Honderd en zes minus zestig; zes en veertig voorbij veld d8, maar met de ouderdom kwam ook het lijden; traag en vermetel, zoals de tijd  alles en iedereen op zijn zwakste momenten te grazen tracht te nemen: waarom lijden de oudsten zo veel?

Steeds meer onverbloemd; voorbij zwerft de tijd; elk mens een oogwenk in de eeuwen; een knipper; een glas wijn bij de tandarts.

Heb ik het mis als ik schrijf dat het rondom ons de volkeren woeden, met en tegen elkaar? De goden zijn gestorven en maakten plaats voor Monostatos, maar onmogelijk is het spel zonder koning; daarnaast, op veld d8, de dame, doorgaans wispelturig dolend over ’t bord: horizont, verti en diagonaal; haar sterkte is haar zwakte; soms in vliegende vaart; de zet Dame d-c8.

Het zwarte dameveld als landingsplaats, misschien wel voor een witte pion.


Aldus schreef ome Willem