Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

zaterdag 29 april 2017

De heraut

Als een heraut, de zwarte koning.  Vanaf het veld e8 staat hij doorgaans een paar zetten stil; vervolgens verdwijnt hij even later regelmatig naar veld g9, maar daarover later: nu eerst e8.

Vier Franse overnachtingen: Epinal, Belley, Cases de Péne en Chalon sur Saône, zwervend over ’t Franse bord; Tournus, en Meys, in de bergen achter de Beaujolais, Savignargues nabij Ledignan tussen Ales en Montpellier en onder de schaduw van de Pyreneeën; wederom een forse rondreis van ruim drieduizend kilometers; alsof er geen einde aan komt.

Stel: de heraut, de zwarte heraut zwerft evenzo over het bord; vanaf e8 naar lijnen a en h; dat gebeurd zelden!

Intussen bleef het koel, fris, zeker ook in ’t zuiden.  Harde wind, langdurig wolken, soms inktzwart en de sterren leken verdwenen.  Toch, even, rond middennacht en doorzicht, de dierenriem tussen weegschaal en leeuw Jupiter, nog immer geborgen in de maagd, reeds enige maanden terwijl in de vroege morgen Saturnus de pijlen afschiet van de boogschutter: het is onrustig in de wereld.

April voorbij; en onze koning werd een halve eeuw; Alexander, heraut der Nederlanden.

Zoals wit van meet af aan zijn pijlen richt op e8 voordat de koning vertrokken is; het lot van de heraut: ze zijn onschendbaar, maar daarom juist aanvalsdoel.

Aldus schreef ome Willem