Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

zaterdag 25 maart 2017

De inbraak

Verdachte omstandigheden, op weg naar de nieuwe tijd, het Hamansoren bakken voorbij en Saturnus in Het Schild; opengebroken, juist wanneer de laatste pion voorbij komt, en ik had niets gehoord, die nacht, die nacht in Steenvoorde.

Wie is ze, de laatste pion? Welk veld?  Afgelopen maandag weer eens via Hesdin dwars door Picardië; over de benedenloop van de Somme, “de zoom” of de Samara, de rustige, langs erevelden waar de duizenden verslagenen en gesneuvelden nu reeds negenennegentig en honderd jaar  rusten; de wrange en boze, verboden vruchten van de Grote Oorlog.  Maart 1917, als in het verre Rusland het keizerrijk verdwijnt en elders in de wereld Woodrow Wilson aanstalten maakt om militaire troepen te zenden naar Europa terwijl het Britse leger nabij Kamerijk, het huidige Cambrai, de Hindenburglinie doorbreekt.

Dankzij grof geschut, dankzij de eerste tanks, de mark IV, werd een onneembaar geachte vesting geslecht; veld h7, met daarop de gelijknamige pion wil ook doorgaans zo’n vesting voor de koning zijn; maar soms ook: tevergeefs.

De maand van het plotselinge einde van drie eeuwen Romanov-dynastie; de maand van The Butcher boy, de eerste van Buster Keaton als ware hij een pion op h7 ten tijde van Chaplin’s  “Cure” en ik snorde verder; voorbij de Seine, Normandië, de stadjes Sées en Argentan.   Eerst regen, later zonneschijn en verheugde mij in mijn bezoek aan de routiers te Les Hayons, destijds een kwartiertje nadat je Neuchatel en Bray was uitgereden, of, indien je van gene zijde kwam, een stief kwartiertje ervoor; nog steeds, ja, elke keer weer zie ik in gedachten op het kruispunt het aan een overdwarse kabel hangende verkeerlicht in de wind zwiepen onder de nachtelijke sterrenhemel; als ware het een tricolore vallende ster. Hachelijke tijden, mooi ook.

Op het randje; dát is de plek die de pion op h7 is toebedeeld terwijl muziek het moet doen met een toonladder van zeven klanken en wellicht evenzovele halve klanken in vorm van kruisen en mollen, 21 of 24 stuks verdeeld over een aantal octaven dat bewijst dat de mogelijkheden van het schaakspel oneindig veel rijker zijn dan klanken kunnen voortbrengen.  De pion op h7 alleen al bergt reeds een schier oneindige hoeveelheid van mogelijkheden; behoudens, als enige zwarte pion,  het promoveren op veld a1.

Aan de oever van de Seine, Les Andelys, onder de Ruïne van Gaillard, onder het oog van Leeuwenhart, een laatste Franse nacht waarna ik in voorjaarszon en over de bekende route naar huis keerde. Steenvoorde, die nacht.  Wie waren die grimmige booswichten die het slot forceerden door de ogen eromheen weg de knippen?
Zijn het randpionnen, aan de zelfkant van ’t maatschappelijke bord? Alleen tuinaarde vonden ze, en zelfs mijn oude rijwiel namen ze niet mee. 
Deurklink met oog voor slot

...hier opengebroken... door de randpion(nen)




Een inbraakpion, veld h7, op ’t randje, geheimzinnig, en van de dader ontbrak elk spoor.

Aldus scheef ome Willem