Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

zondag 12 februari 2017

Het huiverveld

Een reis naar Blois, daarna naar Decize, en alom over nationale wegen in zwoelwinterse omstandigheden.  Opschietend winterkoren, en tussen Amiens en Saint Just en Chausee een klapband op de oplegger.

En terzijde: een poging verder te gaan; veld a7, het eerste besproken veld met een zwarte pion in de beginstelling; somtijds een pion van cruciale waarde omdat het in enkele gevallen een doorgebroken randpion betreft. Zoals eerder opgemerkt: geen enkel spel hetzelfde en ter vergelijk: geen enkele reis blijkt een kopie te zijn van een eerdere.  Zoals elke reis anders is, blijkt elke partij op de vierenzestig velden nooit eens gelijk te zijn; men vraagt zich af: hoe is dat mogelijk?

Vanaf Saint Just en nadat een andere band werd langsgebracht verder; richting Parijs, Parijs-West, Bessons aan de Seine waar ik dinsdag aankwam.  Daarna de reis naar Blois, vanaf Chartres  over een idyllische route; boven tien graden en wisselende zonneschijn en zwerfwolken terwijl de middag werd gevuld met een reis naar het oostelijk gelegen Decize; hoe schoon, hoe mooi.

Er zijn immers vele wegen; en er zijn gemiddeld zesentwintig letters.  Met de zesentwintig letters verschijnt er per uur een nieuw geschreven boek: louter door samenstelling van het genoemde aantal letters kan men kennelijk onnavolgbaar veel combinaties maken waardoor er steeds weer een ander, nieuw boek verschijnt: zo is ’t ook met de wegen; meer dan zesentwintig wegen en daardoor zelfs vele mogelijkheden méér.

Ook de woensdag verliep voortreffelijk: een reis van Decize naar Lille; over de weg via Clamency, langs het plaatsje La Machine, doodstil, rustig en een typische Morvanweg. Daarna volgde Auxerre en in Saint Florentin liet in nog wat extra’s als vracht toe in de oplegger. Hoe euforisch werd daarna de reis nog; een simpele reis in ’t noordelijke deel: via Troyes en Sezanne kwam ik, uiteindelijk, uit te Soissons waarna ik de weg op ging naar Noyon en bij het vallen van de avond kwam ik aan te Lille zonder ook maar één euro aan tol te hebben misbruikt.

Als een a7-pion zonder enige tegenstand en in één rechte lijn; in de vroege avond Mars en Venus in het zuidwesten, tussen de Vissen terwijl Jupiter in de vroege morgen zich nog steeds in het sterrenbeeld Maagd bevind; geheimzinnige tijden lijken te zijn aangebroken: sinds de kanteling wordt ze steeds meet voelbaar en, in zekere zin, ook tastbaar. Op veld a7 de eerste zwarte pion, hoe grimmig kan ze worden; op hoeveel weerstand kan ze rekenen?

Vele wegen, zo vele, onnaspeurlijke veelheden van mogelijkheden; het spel, niet zesentwintig, maar tweeëndertig stukken en daardoor meer diversiteit in partijen dan in boeken: ze blijken eindeloos te zijn, praktisch eindeloos; uitzichtloos soms…..

Hoe bitter zijn soms de geschreven pillen, hoe bitter soms de zetten, hoe saai de wegen; een thuisreis, België door en over de aloude Zeelandbrug. De zwarte pion, de a7-pion die zich kan ontpoppen als tot toverpion; veld a7, ik huiver even en staar gedachtenvol in de sterren waar ik de drie planeten hun baan zie trekken.


Aldus schreef ome Willem