Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

maandag 20 februari 2017

De Trumpfobie

Een naderend eindspel; door velden die een diepe schaduw werpen over de witte stukken: niet geheel zonder risico betreden witte stukken de velden op de twee achterste rijen: veld b7 is zo’n veld, een veld soms al vroeg in ’t spel bezet door een zwarte loper die daarmee de diagonaal over ’t hele bord tracht te bestrijken.

Ondertussen lijkt buiten het bord een sfeer van een ongeremde Trumpfobie te hangen; geen dag voorbij of een vermeend schandaal vervuilt de atmosfeer.  Alleen het bord en de ruimte tussen de stukken bereikt ze niet: de oprechte schaker heeft wel wat anders aan zijn of haar hoofd.  

Afgelopen week; een onverkwikkelijk abrupt einde; een korte reis naar het Franse Troyes bij de eerste, ontluikende voorjaarsdagen: noem het een voorproefje. De morgen nog fris, maar volop zon die warmte zond naar het aardoppervlak: in de morgen een onnavolgbare zonopkomst met karmozijnrode kleuren: trouw als altijd werd er wederom een nieuwe dag tot leven geroepen.

Takken blijven nog even bladloos; niet lang meer, want ook die kleuren weldra weer groen: een onweerstaanbaar verlangen, zoals de zwarte loper, eenmaal uitgerold op veld b7, uitkijkt naar het einde van de diagonaal om plots, in een onbewaakt wit ogenblik, haar kracht te tonen en de witte koning dompelt in een diepe val.

Maar hoe vaak gaat het mis! Hoe vaak!  Soms onverwacht, door een vallende euro, door een xit van één of de ander land: nog twee dozijn dagen en wordt het Nederlandse bord opnieuw opgezet en onbeantwoord is vooralsnog welke zwarte loper straks op veld b7 verschijnt.

Een nieuwe partij; nieuwe kansen; nieuwe spelers: maar voor een loper op b7 moet eerst de pion van veld b7 worden gezet. Wellicht wordt ze geslagen en eindigt ze naast het bord. Met schaken weet je het maar nooit.

Even kijk ik op en in ’t rond, mijn hoofd in de dagelijkse atmosfeer en weer adem ik die vreemde lucht; snel keer ik terug naar de partij waar mijn tegenstander net zijn pion van b7 een veld vooruit schuift, gevrijwaard van de bijna alom heersende Trumpfobie .

Aldus schreef ome Willem