Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

dinsdag 31 januari 2017

Het inreisverbod

Er wordt al jaren over gezwegen; niemand laat enig protest horen; echter weet men dag noch uur, maar de dag zal zeker komen dat het als een stormwind tegen de lange stilte terugkeert; nu, na zeventig lange jaren!

Nee, niet bepaald mijn voorkeur; veld h6, een veld vol zang en louter Nederlandse smartlap, net nu!  Een laatste veld dat in aanvang nog onbezet is door enig stuk en waar de klanken van Jopie en diens jonger broer uit opstijgen; een eerste achtenzeventigtoerenplaat voor Jopie , Meisje doe die kauwgum uit je mond, de titel van ’t liedje en de tekst van ’t refrein uit 1957:

D’r zit een meisje in mijn klas, ’t is heus een aardig wicht;

Helaas ze kauwt de hele dag en dat is geen gezicht;

Ze trekt als zij aan ’t kauwen is zo’n idiote snuit

Als ik dat arme kind bekijk dan roep ik telkens uit…,  maar ja, wie kent dat net naoorlogs gezongen liedje nog, gezongen door de 15 jaar oudere broer van de veel bekendere h6, veld h6, misschien wel ’t luidruchtigste, muzikaalste veld onder de velden!
Gezwegen, het inreisverbod, geheel in tegenstelling tot het inreisverbod dat door het regerende Amerikaans ongeleide projectiel bij decreet werd ingesteld: opeens lijkt de hele wereld op z’n kop te staan:  maar is ’t terecht?  Wellicht, maar dan wel selectief terecht.

Hoofdschuddend kijk ik naar h6, alleen nog op ’t schaakbord in levende lijve, elders alleen nog een standbeeld en soms wellen de weeklanken nog op uit een oude jukebox; zo hier en daar en nu en dan wordt vanaf  veld h7 een pion op h6 gezet terwijl de geluiden verstommen en ook stijgt er geen vlieger meer op: we leven in rare tijden; onrust is steeds klemmender en de goudprijs stijgt.

Inreisverbod, voor zeven landen; en het nieuws noemt zoiets uiterst zeldzaam, fenomenale desinformatie en een hetze tegen een gekozene, maar na zeventig jaar!
Reeds vanaf 1948, inreisverbod, zo uiterst zeldzaam is dat dus niet. Goed, niet helemaal zeventig jaar dan, maar wel bijna: waar waren de protesten?  Waar  de verontwaardiging? 

 Terwijl er zeven landen werden getroffen, geld voor zestien landen reeds decennia lang een inreisverbod: Algerije, Bangladesh, Brunei, Irak, Iran, Jemen, Koeweit, Libanon, Libië, Maleisië, Oman, Pakistan, Saoedi-Arabië, Soedan, Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten, allemaal zogenoemde “moslim”-landen, maar waar was het protest en, waar IS het protest nu?

Veld h6, smart en lap, een laatst onbezet veld, juist nu: veel van hun dachten terug naar hun jeugd maar konden er nooit terugkeren; zoals een eenmaal gezette pion niet terug kan worden gespeeld.

Een miljoen Joden die de Arabische wereld verlieten, danwel eruit werden verdreven, mochten nimmer meer hun geboortegrond bezoeken: inreisverbod voor Israëlische burgers, al jaren en acht van voornoemde landen geldt het inreisverbod ook voor elke andere burger (dus u en ik) die ooit de moed heeft gehad Israël te bezoeken; indirect een extra maatregel om te verhinderen dat Joden toegang zouden kunnen krijgen.  Stel je voor, zeg!

Als een ongeleid projectiel, pats, zet een wit stuk zich neer op h6 waardoor de klanken verstommen:  een schaakje jegens de koning, een waar wereldprotest als een oorverdovende orkaan; inreisverbod, inreisverboden, maar de wind waait slechts één enkele richting op.

Aldus schreef ome Willem