Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

vrijdag 27 januari 2017

De paardzet

Verwarrende, tegenstijdige tijd.  Afnemende koude en we zijn welhaast de maand weer uit; vandaag alweer 261 jaar geleden dat Amadeus onder de besneeuwde alpen nabij Salzburg het levenslicht zag en 72 jaar geleden werden de nog overgebleven en in ellende achtergelaten gevangenen in kamp Auschwitz door het Rode Leger bevrijd; slechts een kleine 7500 overlevenden waarvan voor een deel zelfs deze redding te laat kwam, 27 januari, en we zijn inmiddels bij veld g6 beland, een veld voor de g7 pion, of, ook in sommige opstellingen, voor een paard dat van ver, van b8 komt.

Vreemde berichten worden door de kranten verslagen; in meerder opzicht, zoals het geopperde idee van een zichzelf aanmetende wetenschappelijke maatschappelijke organisatie; een hoger tarief van de belasting toegevoegde waarde op vlees en daarover frons ik de wenkbrauwen; het is volstrekt tegenzijdig, bekrompen en, oh ja, in alle opzichten absurd!

Of ik nog gereisd heb de laatste tijd?  Afgezien van een kort bezoek aan, nogmaals, Wijk aan Zee waar ik Magnus van een onfortuinlijke Loek, en Ilia van de even zo onfortuinlijke Jorden zag winnen, kwam ik zelfs de provincie haast niet uit, behoudens het nevengelegen dorp Scherpenzeel dat als een soort Gelderse enclave op de weg naar Veenendaal is gelegen en de dinsdag, de dinsdag ervoor gaf ik een oude kabouter een lift, de enige kabouter die al bijna vijftig jaar een schaakopening op zijn naam heeft staan, ver weg, overigens, van veld g6: a2-a3 op de tweede zet in het Siciliaans.  

Andere, politiek gerelateerde openingen ken ik niet, al zou ene Geert met haarlokkend wit natuurlijk meteen na een eerste zet alle zwarte paarden, lopers, pionnen en torens terug in het doosje doen met de opmerking dat al deze stukken een op het bord gerelateerde verblijfsvergunning ontberen ; einde partij en meteen het bewijs dat hij er niets van heeft begrepen.

Een hoger B.T.W. tarief op vlees en vleesproducten; daar begrijp ik natuurlijk niets van. Decennia lang werden slagersvlees producerende dieren meer en meer op een wijze gehouden die gelijkenissen vertonen met menselijke uitbuiting: door aangewende economische motieven kwamen dieren op een speelveld terecht die steeds minder dierwaardig oogde; omwille van effectief vlees produceren werd het arme schaap, de argeloze koe en het scharrelende varken zodanig bejegend dat het zo goedkoop en snel mogelijk vlees voor verorbering moest opbrengen.

Veld g6, een wat onlogisch veld, dat weer wel, maar wel weer een veld dat doet denken aan Ignacy Paderewski  ,1937, minuet in g in 6 melancholieke strofen: schaken heeft dikwijls meer met muziek te maken dan een oppervlakkige blik over de velden doet vermoeden; uit menig schaakpartij stijgen vaak de meest diepzinnige klanken op, onzichtbaar, maar muziek is nu eenmaal volstrekt onzichtbaar.

De absurditeit; B.T.W. heffen op, indirect, dieronwelzijn!  In  plaats van het slachtvee weer zijn ware bestaan terug te geven; in plaats van eindelijk weer eens achting te hebben voor de ziel van het dier  - “..De rechtvaardige ként immers de ziel van het dier..! “, zo verhaalt een thoraspreuk- tracht men het leed onder belastingheffing te leggen.  Wanneer vlees “produceren”  op verantwoorde wijze zou plaatsvinden, zal het ontegenzeggelijk veel duurder worden waardoor het ook minder zal worden gegeten, terwijl de dieren zelf in algemene zin vele keren beter af zouden zijn. 

Absurd, om goedkoop vlees te genereren varkens houden in hokken die de oppervlakte van g6 nauwelijks te boven gaan; en dan voor frikandellen en berenhappen de BTW verhogen; het lijkt wel de paardzet van veld g8 naar g6.

Aldus schreef ome Willem