Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

woensdag 25 november 2015

De oorsprong

Het duister; wie kent haar herkomst? Elke verklaring faalt, hoe scherpzinnig ook verwoord. Het enige is dat we het duister ervaren, erkennen en weten dat ze er is, maar dat is het dan wel.

Duister om mij heen, Karlovy Vary, door velen bezocht; Kemal Atatürk, Bach, Beethoven -woonde in Juli/August 1812 het huis "Auge Gottes" aan de Wiese Nr. 311-
Fjodor Dostojewski,
Sigmund Freud,
Johann Wolfgang von Goethe, Keizer Joseph II, Franz Liszt, Tsaar Peter de Grote en op Schloßplatz woonde tussen 1874 en 1876 Karl Marx; in gedachten tracht ik terug te gaan naar hun tijd. Om mij heen besneeuwd landschap, boven sterrenloze lucht; de klim naar boven, de weg naar Praha. Onwerkelijk allemaal, hier, achter het IJzeren Gordijn dat niet meer is. Karlovy Vary - Praag, helaas! Met het versnelweggen van de route vergaat een prachtig stuk folklore.

De zon! Ja, de zon weet niet wat donker en duister is; trouwens: totale duisternis heeft nog nooit iemand gezien. Altijd weer dat sprankje waardoor het donker nooit helemaal duisternis is. Tot het duistere. Verder komen, kunnen we niet.

Lossen, opzij van de hoofdstad. Een jonge jongen, opgegroeid ná het openschuiven; hij kent het alleen van verhalen, van foto's misschien en ik besef dat er hier een andere wereld ontstond.


Stoffijne sneeuw dwarrelt neer, tijstert het landschap. Laaghangende wolken, en elke echo verstomd; grijs en wit zover je maar kijken kunt. Terug, richting Slaný. Dan zie ik een wegwijzer naar Terezin en nog bij daglicht aanschouw ik de vele graven, de grote, bruine kruis en daarachter de grote מגן דוד אדום, Magen David, de twee vervlochten driehoeken. Drie bussen wachten op de vrijwel verlaten parkeerplaats; ik blik richting oude vesting, bewust van het niet in te leven afschuwelijke leed.

Wie is er niet geneigt zich terug te trekken in 't duistere, in 't middelmatige; het volle daglicht wordt niet verdragen. Van 't absolute duister wordt men krankzinnig; slechts een enkele stameling.

Even verderop kabbelt de Labe; elk licht vindt zijn oorsprong in 't duister. Oorsprong van Gene Zijde.

Aldus schreef ome Willem.
Verzonden vanaf mijn BlackBerry®-toestel van T-Mobile