Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

vrijdag 12 december 2014

De aardverschuiving

Storm, vlagen met stevige wind, maar eerst op woensdag de terugkeer uit Beieren, na het laden, vroeg in de morgen, in Neumarkt in der Oberpfalz waar ik rond half negen wegreed en via Postbauer naar Nürnberg, bij ons beter bekend onder de naam Neurenberg, snorde; 't was koud en guur, en daardoor mistroostig en ongezellig.

Daarna volgde, geheel ouderwets, gelijk in vroegere dagen, het traject naar Köln, bij ons beter bekend onder de naam Keulen; vierhonderd kilometers. Onderweg; langzaam maar zeker, liep de temperatuur op, ongeveer één graad per honderd kilometer; na Frankfurt winterse neerslag; na Keulen soms enorme slagregens.

Tussen Oberhaussen en Arnhem; het vallen van de avond met avondrood door een gebroken wolkendek; rond zeven uur en binnen negen uur was ik thuis, vanwaar ik de andere morgen verder ging; Duitse bureaus lossen bij het bedrijf dat in Amsterdam in 1946 werd opgericht door Rein Sjenitzer en bij zo ongeveer elke Nederlander bekend werd (en is) onder de naam Overtoom Den Dolder'), maar waarvan pas gelden, nog dit jaar, en in opdracht van General Manager Ghislaine Duymelings, in al haar wijsheid besloten, de naam "letterlijk" van de gevel werd gehaald; je vraagt je af hoe slim zo'n besluit is; een alom bekende naam wijzigen in de niet erg veelzeggende naam Manutan, maar managers zijn vaak zo begaafd dat het slechts weinigen gegeven is en de intelligentie hebben ook maar iets snappen van de hogere achterliggende gedachtegangen en ideeen van deze ongrijpbaar hoogopgeleidenen.

De goederen uit Hirschau bracht ik naar Raamsdonksveer; daarna snelde ik naar Maasland vanwaar ik nog even snel een volle vracht Nederland voor Frankrijk in de kar ontving; een volle vracht Nederland, ja, een volle vracht met grond voor drie adressen in Frankrijk.

Inmiddels was 't hard gaan waaien; onstuimig weer en bij Rotterdam kwam in enkele ogenblikken een enorme hoeveelheid hagel naar beneden dat de weg even in een langgerekte ijsbaan veranderde. Edoch; nadat de lading goed en wel in de achterliggende kar was verdwenen, weer vertrekken, weer, nu met ferme tegenwind, de vallende avond in. Op de Zeelandbrug, tussen Zierikzee en Goes, het laatste daglicht dat zich uitvlakte over de onstuimige golven en een rood-rose rand tekende langs de bovenliggende, zwarte wolken.

Oostburg, Brugge, Torhout en Roeselare, namen die ik tegenkwam toen het alweer donker was; het laatste stukje langs Komen en Ploegsteert; toen was ik alweer in Frankrijk, Armentiéres waar ik dwars doorheen reed op weg naar het nevengelegen Nieppe. Nieppe, ook bekend onder de naam Niepkerke en dat pal aan de Clef de Hollande ligt, een klein gehucht aan de weg naar Ploegsteert en zo geheten omdat daar in de achttiende eeuw een Nederlandss garnizoen gelegerd was en waardoor ook uiteindelijk (pas in 1963) officieel de taalgrens langs "getekend" werd en in dát dorpje, Niepkerke, waar het lang niet zo koud iss als gisteren bij Neurenberg, ga ik zo dadelijk een afnemer blij maken met een klein stukje Nederlands grondgebied.

En zoiets noemt men, volgens mij, een kleine aardverschuiving.

Aldus schreef ome Willem.
') Terwijl de naam Overtoom verwees naar de allereerste vestigingsplaats te Amsterdam.

---