Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

maandag 30 juli 2012

De bug

Nee, ik had er nog nooit van gehoord, dus wist ik ook niet wat het zou betekenen, het is steeds weer het wederkerende drama voor de predigitale generatie, het probleem van de onbekende taal.

Het begon al afgelopen week, donderdagmorgen, toen ik "de binding" schreef, het bericht kwam niet op het log aan en ook enkele foto's werden vergeefs gestuurd toen ik via Auxerre, Troyes en Brussel naar huis reed, het blog werkte ik in de avond uit, maar inmiddels begreep ik dat er wat aan de hand was, maar waar kon ik toch voor raad terecht?

Het zijn de talloze nieuwe woorden die in rap tempo hun intrede deden en ik ben er niet mee opgegroeid: browser, mutetoets, modus, downloaden, upload, wifi, taging en coocies om er slechts enkelen te noemen en hoe ouder men is, hoe minder men van deze woorden begrijpt.

Vrijdag verliep relaxed, Amsterdam, Frankrijk bij Harderwijk, Nunspeet, Almere, laden en lossen, en toen naar huis, waarna ik vanmorgen de kar weer pakte en vertrok, in alle vroegte, mijn eerste adres bevond zich in Aubange, zo ongeveer op het drielandenpunt frankrijk/Luxemburg/België, en daarna snorde ik via Schengen naar Saarbrücken; Schengen ja, waar ooit eens omstreden besluiten werden genomen.

Na intensief zoeken lukte het mij digitaal een vraag te deponeren, en zo waar, binnen afzienbare tijd ontving ik het antwoord, het anwoord op de vraag waarom e-meel-berichten niet op mijn blog aankwamen en het antwoord bevatte voor mij een woord dat ik niet begreep, er bleek namelijk een bug in het programma te zitten, maar wat was dan toch een bug?

Via Saarbrücken en Sarrequimines kwam ik weer langs Bitche, Hagenau en Strassbourg, vandaar reed ik Duitsland weer even in, eerst Freiburg, daar het Zwarte woud in en langs de Titisee vond ik de eerste rustplek deze week.

Door de vele nieuwe woorden is een gebruiksaanwijzing van menig toestel welhaast onleesbaar geworden, zeker als er met het toestel iets digitaal kan worden gedaan: de taal die dan gebezigd wordt is soms raadselachtig en te weinig wordt rekening gehouden met het feit dat een groot deel van de bevolking een andere "taal" spreekt.

Na enig onderzoek bleek een bug een "fout" te zijn en daarnaast stond er nog dat er aan het verhelpen van de fout naarstig werd gewerkt en inmiddels blijkt inderdaad de vlek te zijn weggewerkt: de berichten komen weer aan op het blog.

Dat neemt niet weg dat ik absoluut niet begrijp waarom een fout zo raadselachting bug moet worden genoemd; welke diepgaande gedachte zit hier toch achter?

Aldus schreef ome Willem.


---