Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

woensdag 28 september 2011

Oudjaarsdag.

Weer werd het een nieuwe morgen, het donker week snel en na Piotrków Tribunalski en Radomsko volgde het bedevaartsoord chęstochowa waar ik dwars door moest om op de weg naar Lubliniec te komen en alszo een glimp van de oude stad kon meenemen.

Nee, veel zag ik er niet van, want een ongedurige mist hinderde het zicht, maar rond negenen weken de wolken voor een zonnige, heldere hemel.

Inmiddels is de streek waar ik ronddool het oude Silezië, nu het graafschap Slaskie geheten. Niet lang daarna volgen nog de graafschappen Opole en Groot-Polen.

Hoewel grote delen van het wegennet in Polen redelijk tot goed is, kwam ik vandaag enkele keren op trajecten waar die uiterst slecht waren, zo ook de weg van Lubliniec naar Tworog. Via Wielowieś en Piskowice kwam ik ruim voor de middag aan in Gliwice, loste daar een kistje en snorde spoorsslags een stuk zelfde weg terug.

Bij Wielowieś ging ik recht door, via Dobrodzien (wat goeden dag betekend) naar Olesno. Daarna volgde nog Kluczbork en Kepno en nog voor twee uur kwam ik aan bij de laatste klant in Oleśnica, maar helaas, men wilde het er niet in ontvangst nemen omdat het volgens hun pas morgen moest worden geleverd. De lezer raadt het al: na de gebruikelijke belcarrousel snorde ik, gelost, om vier uur de poort uit, op weg naar Chojnów, even voorbij Legnica en kon daar na vijf uur nog een teruglading oppakken, midden in het oude stadje en een echte gribbusbuurt.

In de avondschemering slingerde ik door de bossen van Dolnoslaskie, naar Lubin, waarna ik richting Zielona Góra, het oude Grünberg, ging, maar bij Nowe Miasteczko vond ik een goede plek om de oudejaarsavond door te brengen.


Aldus schreef ome Willem.
---