Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

dinsdag 30 augustus 2011

Het tijdsgetal.

Wie telt, maakt gelijk.

Nee, vroeg op was er niet bij, vandaag, en de zon was al op toen ik vertrok, eerst richting Vitry en daarna verder naar Bar sur Aube.

Wie bomen telt, vijf, zes, zeven bomen, doet net alsof bomen gelijk zijn, maar zelfs dezelfde soort bomen zijn niet aan elkaar gelijk. Eigenlijk kun je bomen dus niet bij elkaar optellen.

Bij Bar deed ik even een supermarkt aan om mijn ADR-uitrusting te completeren. Juist ja, ik rijd deze heenrit met ADR-goederen en voor de niet-insiders: het zijn zogenaamde "gevaarlijke" stoffen. Daarbij maakt het niet uit of je 40.000 kilo bij je hebt of 400: als je onder ADR rijdt, moet voldoen aan allerlei regelgeving. Een tamelijk vervelende bijkomstigheid is, dat een controlerende instantie aan de op het voertuig aangebrachte oranje borden kan zien dat je er onder valt. Deze oranje borden werken dan ook vaak als een soort rode lap op de bekende dolle stier bij die controlerende instanties.

Alleen gegevens die gelijk zijn, kun je bij elkaar optellen.

Na mijn supermarktbezoek verder, even een paar uur de snelweg op en bij Lons le Saunier er weer af waarna ik na lange tijd weer eens de weg reed over Orgelet en Arinthod, via Thoirette naar Izernore waarna ik na Nantua weer de snelweg nam.

De weg, dwars door de jura, blijkt sinds korte tijd voor transitvrachtverkeer afgeloten waardoor ik onder uiterst rustige omstandigheden, gelijk een slordige twintig jaar terug, het traject kon afleggen. Ook waren, door de vele regens, de bomen en de velden groener dan ooit, zo groen, ja zo groen zag ik ze zelden terwijl de zon aan een kraakheldere lucht zorgde voor verdere onvergetelijke vergezichten en het was zo rustig dat in het klimmetje naar Matafelon-Granges een hele roedel herten de weg oversprong. Links van mij had ik een weergaloos uitzicht over het water van de Ain waarin de oeverbomen zich prachtig spiegelden om te kijken of hun kruin wel goed zat.

Gelijke gegevens echter maken geen deel van de dagelijkse, overal om ons heen, ongelijke werkelijkheid.

Aan het einde van de middag kwam ik aan in Annemasse waar ik een deelvrachtje afzette en toen verder ging over diè weg die ik voor het laatst in een vakantie met een eend aflegde waarvan nog wel iets te vinden is in oude berichten rond juli 2010.

Thonon, Evian en nog net op tijd voor de grens Saint Gingolph, dus Zwitserland weer eens in, en ik kan de lezer verzekeren dat het een lust is om met een zware truck aan de zuidkant van het Lac Léman te snorren.

Niet lang daarna, toen de zon langzaam achter de bergen ging zakken, kwam ik aan in Visp waar ik de rem maar weer eens aantrok. Rijtijd wordt imnmers ook, geheel foutief, als getallen bij elkaar geteld.

Als ik mee deel dat ik morgen om zeven uur vertrek, dan is dat helemaal niet zo precies als menigeen denkt, want wat morgen zeven uur is, is over enkele maanden een andere zeven uur. Als ik daarentegen mee deel, dat ik morgen weg rijd tussen krieken en zonnegloren, dan heb ik daarmee de meest exacte tijd aangegeven, mijn mededeling is opeens uiterst precies.

Wie zo getallen beziet, zal moeten toegeven dat ons hele denken, doen en laten geheel is geïnfecteerd door het telllen.

Dat komt nog het meest tot uitdrukking in de sport, waar door het tellen van soms honderdsten van seconden twee ongelijken vergelijkt.


Aldus schreef ome Willem.
---