Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

woensdag 24 augustus 2011

De wreedaards.

Op zee stak een zware storm op, eigenlijk te zwaar voor het houten zeilschip waar de koning mee naar huis voer.

De stuurman, de matrozen, iedereen vecht om het schip overeind te houden, maar het dreigt steeds weer opnieuw te kapseizen. Dan, ja dan knielt de koning, ook van Nederland, neer, de armen smekend opgeheven naar de hemel en bid tot de Eeuwige om uitredding en doet er een gelofte bij.

Tot half acht bleef het donker, vanmorgen, en ik reed van Logroño naar Burgos, de stad die Generaal franko ooit, tijdens de Spaanse burgeroorlog, tijdelijk koos tot hoofstad van Spanje, door ragfijne mistregen heen.

Op één punt komt de weg boven de 1.000 meter en daar heerste de dichte mist, maar niettegenstaande dat, kwam ik rond negen uur aan in Valladolid, een stad waar een wreedaard werd geboren en waar een andere wreedaard stierf, terwijl beiden toch als helden worden geëerd.

De laatste werd geboren in Genua en was ontdekkingsreiziger die, nadat hij meende aan de oostkant van Azië te zijn aangeland, daar nogal wreed op trad tegen de inheemse bevolking.

Nogal wreed? Wat heet! Tallozen werden in zijn opdracht uitgemoord en indien heden ten dage hetzelfde zou plaatsvinden zou zo iemand veroordeeld worden voor misdaden tegen de menselijkheid.
Columbus blies zijn laatste adem uit rond 1510, als ik het wel heb, op 20 mei, hier, in Valladolid werd hier begraven, maar, zoals het een wereldreiziger betaamt, is daarna zijn gebeente overal naar toe versleept.
Nadat ik de spullen, bestemd voor een fabriek, in Valladolid achter liet, keerde ik hey voertuig om en vertrok in oostelijke richting, want mijn retourvracht ligt een slordige 700 kilometer verderop. Dwars door Spanje, de dorre vlakte, een woestijn gelijk, met hier en daar een verstrooide puebla, in bewolkt, tamelijk koel weer, langs de Duero, via Aranda, Soria, bovenlangs Zaragoza naar Huesca waar ik weer door de tijd heen was.

Toen de diepreligieuze Rooms Katholieke koning de woeste reis op het zeilschip nipt had overleefd en veilig in het El Escorial te Granada was aangekomen, wilde hij zijn gelofte jegens de Eeuwige, gedaan tijdens de zeestorm, gestand doen. Nog in dezelfde week werden honderd "ketters", ex-roomsen die tot het protestantisme waren overgegaan, afgefikt, op brandstapels op gruwelijke wijze ter dood gebracht en op deze manier meende de eerste koning van Nederland ook nog een Gode welgevallig offer te brengen. Voor deze misdaad riep niemand hem ter verantwoording, of wellicht toch de Eeuwige, toen de koning stierf.

Phillips de Tweede, koning van Spanje, Nederland en België, werd geboren in Valladolid.

Aldus schreef ome Willem.
---