Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

vrijdag 29 april 2011

Geloven.

Haar zie ik vandaag niet en toch is ze niet onzichtbaar.

Tijdens mijn wandelingen door Saint Loup sur Semouse snoof ik allerlei geuren op, alsumgeur van rose seringen, de mosterdgeur van het gele koolzaad, rozenaroma,s en dennengeur en alle geuren onzichtbaar.

Zoveel meer dingen blijken onzichtbaar: elektriciteit, echte liefde (zoals een collega van mij opmerkte) en nog veel meer zaken die zich voornamelijk in de metafysische sfeer bevinden, maar ook zon, maan en sterren aan een wolkenhemel zijn aan het oog onttrokken en zodoende onzichtbaar.

Een hele reis vandaag dus, die mij echter nog ver van huis hield, juist vandáág! En hoewel ik van de wijde weiden, waar de typisch gele paardenbloemenkleur plaats maakt voor het ragfijne, iets doffergele maar glanzender boterbloementapijt, genoot, had ik werkelijk toch wel thuis willen wezen en niet eens om mijzelf maar om haar die ik niet zie.

Vandaag zag ik door de wolken de zon niet, maar toch geloofde ik dat zij daar stond, daar boven mij, áchter de wolken en daarbij snijd ik een buitengewoon ingewikkeld woord aan, en ik vermoed dat er uit het menselijk brein nimmer een woord is ontsproten bekleedt met zoveel glans, heerlijkheid en diepgang, tweeslachtigheid, onbegrip en misbruik als het woord geloven.

Bij zaken die wij waarnemen speelt geloven nauwelijks een rol, al is soms moeilijk te geloven dat alles wat ik in de natuur zie zoveel welhaast oneindige schoonheid bezit. Waar komt dat toch vandaan? En ik kan niet anders dan mij verwonderen alom.

Halverwege de dag zelfs nog een fikse regenbui en zelfs een stevig onweer! Niet te geloven!! Bliksem, donder en harde wind! Het zijn vrije machten, zuivere verschijnselen, zonder vertroebeling van het stompzinnige menselijke intellect.

Er zijn mensen die denken dat ze over dingen hebben nagedacht, maar dat denken ze maar, en zo geloven er mensen dat ze in niets geloven, maar dat geloven ze maar.

Geloven houdt het midden in van vertrouwen en zeker weten, zoals het geloof in de Eeuwige.

Voor vandaag geloof ik dat mijn lief mij liever thuis had gehad dan hier, want ik ben er zeker van dat ze vandaag jarig is en ik geloof dat ze nog steeds van mij houdt.

Aldus schreef ome Willem.

---