Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

dinsdag 25 januari 2011

Kijken.

Langzaam loop ik in het donker de weg terug naar boven terwijl een forse portie sneeuw naar beneden dwarreld. Zojuist kocht ik voor 29 cent een potje aardbeienyoghurt bij de NETTO, de enige supermarkt in dit dorpje, Ostfildern-Kemnat, onder de rook van Stuttgart, waar ik morgen een groot deel van de lading los en onder het wandelen denk ik na over het verschil van kijken naar beneden en kijken naar boven, want er is een eigenaardig verschil. Daar werd ik vandaag weer bij stil gezet nadat ik eerst een adresje in Dohr weg bracht en toen naar het even verder gelegen Cochem afdaalde. Vanuit de hoogte keek ik het dal in en zag de mensen, het kasteel en de auto's, klein, terwijl de afstand naar beneden nauwelijks honderd meter is. Eigenaardig, want als ik datzelfde recht voor me zie op de vlakke weg, lijken ze met dezelfde afstand minder klein, minder ver vooral.

Na Cochem reed ik stroomafwaards het dal van de moezel uit en zag na veertig kilometer de enorme Moseltalbrücke boven mij en ik nam het beeld goed in mij op: het verkeer dat op de hoge brug reed en de lengte van de pijlers. Na een kwartiertje reed ik zelf op de brug en keek naar beneden en bemerkte dat de afstand naar de rivier, de huizen en de mensen die ik zag vanuit de hoogte verder weg zijn dan toen ik beneden aan de brug stond: de afstand tussen mij en het verkeer leek aanmerkelijk kleiner, maar nog wel verder weg als je hetzelfde in dezelfde afstand recht voor je ziet.

Na Koblenz naar Florsheim en Rüsselsheim, twee klantjes er uit en daarna nog eentje in Gross Umstad waarna ik via een glibberig besneeuwde weg bij Ebersbach langs de Neckar naar Heilbron kachelde waarbij ik weer eens de Audi-fabriek, gehuisd in de voormalige NSU-fabriek, passeerde.

Na een pauze het laatste traject vandaag afgelegd, via Backnang en Waiblingen naar Kemnat waar ik tijdens de avondwandeling mijn overpeinzing begon.
Na een drie kwartier was ik weer bij het voertuig en inmiddels kwam ik tot de volgende conclusie:

Naar beneden kijken maakt voor het oog de afstand langer dan naar boven kijken, en beiden maken de afstand weer groter dan de dingen die je horizontaal ziet.

Hoe is dat te verklaren?
Kennelijk zien we niet wat we zien.

Aldus schreef ome Willem.
---