Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

zaterdag 23 oktober 2010

Fries Bretange.

Daar lijkt het erg veel op, die uithoek van Friesland waar bijna nooit iemand komt. Het is eigenlijk nog het enige stukje zuidkust van het IJsselmeer. Vroeger had Noord-Holland tussen Hoorn en Enkhuizen ook een "zuidkust", maar die er door de Markerwaarddijk eigenlijk niet echt meer. De Zuidkust van Friesland heeft men ooit de naam Gaasterland gegeven en deze streek is mijn bakermat. Één van mijn ouders werd hier geboren waardoor ik deze uithoek aardig goed ken, of eigenlijk gekend heb, want komen doe ik hier, na het verwijlen van "Pake en Beppe", bijna nooit meer.

En als je ergens een tijd lang niet meer bent geweest, kom je eigenlijk niet meer in hetzelfde, maar op een andere plek terecht. Natuurlijk ken je nog de straten, huizen en omgeving, maar de mensen zijn andere mensen, de auto's zijn andere auto's, de winkels zijn andere winkels geworden en de geur van toen is verdwenen, zodat de hele sfeer anders werd dan toen.


Donderdag was ik er weer eens en zocht een oude vriend op die daar weer is teruggekeerd na zijn pensionering. Hij was hier misschien niet direct geboren, dat weet ik eigenlijk niet, maar wel getogen en toen zijn "beppe" overleed vertrok hij als achttienjarige naar Amsterdam. Daar leerde ik hem via mijn oudere broers kennen.

En nu woont hij al weer een paar jaar in dit dorp, Aldemardum op z'n fries, Oudemirdum dus, waar hij zijn jongensjaren doorbracht.

In de middag nog verder wat door Friesland gedoold en ik kan de lezer meedelen dat ook in in Friesland gewoon met de euro betaald kan worden.

Inmiddels is het zaterdag en staat mijn Dafje alweer in de startblokken.

Dan gaan we er weer samen tegenaan.

Aldus schreef ome Willem.

---