Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

donderdag 9 september 2010

Bourtange.

Een oe wordt in onze taal ook uitgesproken als een oe, een ou als een ou. Maar in het frans weer als een oe. Er is echter, voor zover ik weet en wat plaatsnamen betreft één uitzondering, de grensplaats Bourtange, waar de ou als oe wordt uitgesproken en waar ik vandaag de grens passeerde. Dat kwam omdat ik vanmorgen vroeg in donker en regen de autobaan opstierde en dit ongeveer één uurtje volhield, tot ongeveer Hannover, want nog in schemer sloeg ik af, bij Garbsen, en reed richting Nienburg.

Even voor deze stad onder een bakje koffie gezien hoe het van naschemer helemaal licht werd. Nou ja, helemaal licht? Er bleef een prachtige na-zomermist hangen, niet hinderlijk, maar duidelijk zichtbaar. Vanaf Nienburg de weg op naar Diepholz waarbij je langs de dorpjes Borstel en Scharrel komt en daarvandaan weer richting Vechta, afslaan naar Cloppenburg en daarna de weg op naar Friesoyte, alles over betrekkelijk stille wegen waardoor je gestaag door kunt gaan.

Vanaf dat Friesoyte links af, richting Papenburg, langs de enorme wijdse turfafgravingen, langs het Küstekanaal, steeds maar eindeloos recht door. Dan kom je vanzelf in Bourtange dat je doorgaans dus als Boertange uitspreekt.
Ik weet tenminste niet beter.
En toen was er nog Vlagtwedde, Onstwedde, Stadskanaal, Gieten, Assen, Hoogersmilde, Donkerbroek, Jubenga en uiteindelijk Heerenveen en toen was de bestemming bereikt.
En zoals er een streek is in Duitsland waar de plaatsnamen tweetalig worden vermeld, zo ook hier in Friesland. Ik had trouwens een tijdlang de friese radio aanstaan en kon zodoende weer even mijn fries ophalen, want fries, dat is toch wel één van de mooiste talen ter wereld!
En omdat ik op het losadres in het fries de mensen aansprak, kon ik ook nog lossen, zodat ik daarna huiswaarts keerde. Morgen zal wel weer een rommeldag worden, maar dat hoort er bij.

Aldus schreef ome Willem.

---