Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

zondag 18 april 2010

De aflaat

Met het kopen van de aflaat, een uitgevaardigd pauselijk besluit, kon je een slordige vijfhonderd jaar geleden er voor zorgen dat iemand, (een kind, een vriend, een vader of moeder) die overleden was en waarvan men, bijvoorbeeld vanwege een dubieuze levenswandel, niet zo zeker was of deze wel ten hemel was ingegaan, dat dit alsnog zou plaatsvinden. Met het opgehaalde aflaatgeld, vaak van de armste van de samenleving afgetroggeld, is onder meer de Sint Pieter in Rome gebouwd.
En zo is er tegen die nieuwe erfzonde, waar ik het gisteren over had, ook een oplossing bedacht. Ene Al Gore, nobelprijswinnaar en patroonheilige van de millieuactivisten, is aan de noordpool ijs gaan filmen dat daar iedere zomer smelt en heeft in een begeleidende tekst geschreven dat het allemaal onze schuld is: we rijden teveel auto, zetten de kachel en de airco te hoog, reizen te veel per vliegtuig, ook al is dit nog geen twee procent van het totaal van de CO-2 uitstoot. (Die vulkaan bij IJsland stoot per dag al meer uit dan de hele mensheid per jaar). Al Gore was voorheen werknemer van het beursbedrijf Goldman Sachs en deze is weer tien procent eigenaar van de Chicago Climate Exchange. Ecolo's hebben daarmee destijds een systeem opgezet om CO-2-uitstoot "terug te dringen", maar het feit is dat er een levendige handel, zeg maar gerust, een grootschalige oplichterij met emissiehandel is opgezet en het is bij de Chicago Climate Exchange waar al deze wind verhandeld wordt. De emissiehandel is uitgegroeid tot een wereldomvattende oplichting die vijf miljard euro per jaar opbrengt (cijfers Europol). Een voorbeeld: het belgische Arcelor Mittal verdiende verleden jaar één miljoen euro door de verkoop van CO-2-certificaten die het gekregen had van de britse regering, maar die zij niet meer nodig had door de verkoop van de staalfabriek bij Middlesbrough. Arcelor-Mittal kreeg de afgelopen tien jaar 450 miljoen aan goedkope leningen en het geld wat daar weer mee verdiend wordt, wordt handig geinvesteerd in.... wind, de nieuwe goudmijn van deze tijd. En zo zijn er bedrijven die met de vinger worden nagewezen en zei kunnen nu een wit zieltje kopen door.... te betalen.
Zo worden er emissierechten verkocht, gekocht en verhandeld. Ik zie ik een overeenkomst.
Vijfhonderd jaar geleden noemde Maarten Luther dit aflaathandel tegen welker oplichting hij zich ernstig heeft verzet en uiteindelijk werd hij mede door dat verzet "vogelvrij" verklaard. En als je je daarbij realiseert dat de lucht om ons heen nauwelijks nul komma nul zeven procent CO-2 bevat, een gegeven dat bij navraag nagenoeg niemand weet, kom je tot de vaststelling dat, wat ik hierboven windhandel noemde, niet eens handel is in wind, maar in (nagenoeg)niets.
Maar het is hier inmiddels licht geworden en ik ga de gordijnen maar eens open doen.
Tot later

Aldus schreef ome Willem.


---