Een winterse nacht waaruit de laatste januaridag geboren wordt nadert haar einde; tijdens het naderen van het licht zag, jaren terug, de Markiezin van Veere, Gravin van Spiegelberg en Leerdam, het leven en, nog eerder, Franz Schubert; de nacht naderd, de nacht waarin de grote vloed Engeland, België, maar vooral Nederland overviel; de afgrijselijke Sint-Ignatiusvloed en omdat het schrikkeljaar is volgen er in 2014 vanaf die dag nog slechts 333 dagen tot haar voltooiing; als ons nog 333 dagen gegeven worden.
Neem de zonhoogten in acht, en waar is de maan? Omkeerdagen begeleiden het weer waarmee we februari ingaan, Jupiter verdween, samen met de Tweeling, naar het westen, op de vlucht voor de opgaande zon, Mars en Maagd minnen elkaar en lijken vrijspel te hebben; of toch niet! Een schopioen stuurt Staturnus op het tweetal af en in het oosten raast een grote onbekende voorbij.
Voor het eerst dat ik de vreemdeling waarnam, laag aan de horizon, ondanks de lichtvervuiling: een vreemd hemellichaam scheert tussen Zwaan en Adelaar als een Albatros voorbij: dat belooft weinig goeds.
Wiggelende sterren, naderend onheil: februari zal, gelijk januari, dit jaar zacht zijn, en wij, sussend in een milde winterslaap; worden we, weer door het weer alweer op het verkeerde been gezet?
De grootste werkloosheid ooit in Spanje en Italië, dalende -geld-koersen (o.a. Venezuela, Turkije), een tsunami van sluitende winkels, onrust in Arabië en Oekraïne en het spoedig uiteenspatten van de Chinese zeepbel, de gevolgen zullen ons wreed en onverhoeds uit de slaap wekken; Utopia verder weg dan ooit.
Ondanks het steigende en hoog blijvende water zagen slechts weinigen de ramp van 1 februari aankomen; of anders: iedereen zag, kón het zien, maar veronachtzaamd het voorteken: 31 januari begon, zoals vandaag 31 januari begint. Reeds in de avond braken de eerste dijken door!
Doorbrekend daglicht is nog steeds geen garantie voor een goede afloop!
Aldus schreef ome Willem.
---