Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

zaterdag 30 april 2016

De winterse aprilreis

Eerst in Duitsland

In de Spessard

nabij Niedernhall

Sneeuw in Het Zwarte Woud





richting Rijn is 't meteen veel groener


op weg naar Romanshorn

bloesen langs de Bodensee


Het meer....

op weg terug



op de achtergrond naar weer


Recht op de mopperwolken af


op "de grens" regent het


Alweer duistere wolken


ver weg, de Elzas

Katzenthal

op naar de Bonhomme

zware jongen voor me

uitzicht


een verlaten routier.......

Sprookjesachtig, de andere dag, in de buurt van Saarburg


kerstkaartomstandigheden



Bijschrift toevoegen

In Luxemburg is alle wit voorbij....


donderdag 28 april 2016

De klaroen

Klaroenstoten, langzaam dringt het door, juist langs de bovenrijn; Waldshut, alwaar ik de haar overstak; meteorologies een prachtige dag. Peren-, appels- kers- en andere fruitbomen in volle bloei en jong blad ik hoge bomen dat langzaam de maretak verstopt benevens geelgestipte weiden en ondertussen, uit de hoogte, met tussenpozen sneeuw en hagel.

Säckingen, vanaf 1978 met het voorvoegsel Bad, zag ik, evenals Waldshut, twee keer. Heen snorde ik langs Winterthur, Frauenfeld en Weinfelden naar Romanshorn en terug rolde ik langs de zuidkant van het Rijnmeer; reed ik in stralend zonnenweer, kwam er een brede boze zwarte wolk vol met hagel en sneeuw aangesneld en in een kort ogenblik verandere de wereld; hooguit een half uurtje en vervolgens was 't weer net alsof er niets gebeurd was; zon, enkele fantastische witte wolken en blauwe lucht met verder, jawel, een boze, grimmige zwarte wolfswolk.

Tussen Romanshorn en de Franse grens vijf keer waarbij ik voor de tweede keer langs Bad Säckingen, de stad van de trompetter, kwam, indachtig het in Duitsland veel gelezen boek (het verscheen meer dan 300 keer in herdruk) van Joseph von Scheffel "de trompeterer von Säckingen"; het stadje heeft een heus trompetmuseum.

Nabij Colmar, twee adresjes die ik er nog voor zessen inkreeg; links en rechts van mij twee lange bergruggen, opnieuw witbesneeuwd, een prachtgezicht, vooral omdat het brede rijndal zelf vrijwel wolkloos was en de wolfswolken wat laf zich in de hoogte op afstand hielden; als de twee legers Maginot en Siegfried van weleer.

Vanaf de Col de Bonhomme via Luneville tot voorbij Metz was nog drie uur; die tijd had ik nog over en zo snorde ik door tot het invallen van de avond.

Terug naar de klaroenstoor van de trompetspelen; 't zijn klanken van een einde of een nieuwe tijd; een "last post", een Magnificat of een inval; wanneer valt het eerste schot? Inmiddels schept Europa steeds meer vijanden om zich heen; het naiefe Europa dat meent dat boycots de wapenen van weleer wel vervangen kunnen; helaas, niets zal minder waar blijken, straks, als de klaroenstoten van de horden schallen gaan en de echo's tussen de bergruggen weerkaatsen; als verse sneeuwlawines denderen ze, onverwachts, naar beneden.

Signalen zijn er niet voor niets; geluiden als van vele wateren, maar doof zijn lijkt volksziekte nummer één; teveel gepraat en geschreeuw zorgt ervoor dat de klaroen alleen voor de stilte luisteraar hoorbaar is.

Aldus schreef ome Willem.

.

woensdag 27 april 2016

Aprilsneeuw

Op de Feldberg

.

De conferentie

Kort na de laatste hamerklap op de klimaatconferentie gehoorzaamde het weer, zei het wat overdreven; onmiddellijk keerde de winter terug; een bijzonder gekleurd landschap met verse sneeuw waar tussendoor het jonge groengekleurde blad schitterde.

Nabij Neuwied, waar ik de eerste nacht doorbracht; het had een merkwaardig aanzien; eind april en witbesneeuwde voertuigen en ook de volgende morgen, achter Frankfurt in de Spessart witte naaldbomen, maar wat meer zuidwaarts meende ik dat het voorbij was. Ten noord-oosten van Heilbronn, te Nierdernhall bevond zich mijn eerste klant deze week; vol enthousiasme werd ik er rond het middaguur gelost; men bleek er blij over de snelle levering en na een pauze vertrok ik weer.

Na ruim twee uur snelwegrollen verliet ik de vierbaans; mijn volgende klant bevond zich aan de Zwitserse grens en de kortste route er naar toen was een weg diagonaal door en over het Zwarte Woud; onderweg teisterde onstuimige regen, vermengt met een enkele sneeuwvlok, de voorruit.

Soms werd het grimmiger, maar ik meende dat het, eind april, wel niet zo'n vaart zou lopen. Bij Titisee sloeg ik af naar 't zuidwesten terwijl natte sneeuw steeds veelvuldiger neerdaalde en toen ik de Feldberg opklom werd de omgeving steeds witter en toch, toen kwam ook 't wegdek aan de beurt.

Hoeveel en hoelang weet ik niet precies; maar al klimmend passeerde ik enkele vrachtwagens die door 't sneeuwdek niet meer verder naar boven konden; van de andere kant kwam niemand meer terwijl er ondertussen zware sneeuwval van boven neerdaalde en toen ik geheel boven op de Feldberg aankwam ervoer enige trots in de aderen; achter mij volgden nog drie personenvoertuigen; de rest had onderweg afgehaakt.

Daarna de afdaling; tien procent en een dikke, dikke sneeuwlaag; in echt winterse tijden zou ik 't wel uit m'n hoofd laten, maar ik wist dat de ondergrond -nog- warm was en de gladheid slechts relatief moest zijn en dus daalde ik af, in slaktempo, enkele haarspeldbochten; een kilometer of zes, zeven. In tussentijd hield de sneeuwval op; kennelijk lege wolken veroorzaakten mist en naarmate ik in lager gebied kwam werd het wegdek steeds beter. In Todtnau was 't wit voorbij, maar het weer was wel zodanig dat van opwarming van de aarde er niet veel te merken was. Regelmatige regen tijdens kille, ja, koude temperatuur en bij mijn aankomst aan de Rijnoever te Bad-Sackingen, het stadje waar ik thans de nacht doorbreng, dacht ik: "Doe nog maar zo'n klimaatconferentie; ze helpen echt!".

Aldus schreef ome Willem.

.

zondag 24 april 2016

Afgelopen week, het Italiaanse uitstapje

Mooie lentereis

Noord-Frankrijk





stil en afwisselend

tussen auxerre en troyes

overal fruitboombloei


en mozaïek



dan de alpen in




op weg naar de Mont Blanc



Italia


station van Aosta


centrum aosta


nabij Novara

ginder Novara

en weer de rijstvelden

terug de bergen weer in



Lariksen nog niet groen


Prachtbordes te Martigny

Lac Léman

terug langs de Moezel


en overal het nieuwe leven.