Hoeveel mensen hebben mijn site bekeken?

woensdag 30 september 2015

Toenwee

Koelere nachten; steeds meer vallend blad; bergen en bossen als mensenhoofden waar de eerste grijze haren doorheen glinsteren. In de morgen zon en maan van elkaar verwijderd in oost en west; elkaar groetend en de aarde als getuige temidden van beide. Als laatste ster wijkt Venus voort licht dat de hele dag volop overdadig een groot deel van 't landschap waar ik doorheen snorde vulde.

Stuttgart, vlakbij de Stammheimgevangenis waar ene Andreas alweer jaren terug zichzelf van kant maakte; jaren terug, ook alweer bijna veertig jaar!


Roerige tijden van weleer; ze zijn ver achter ons; slechts een enkele echo herinnert er aan, een echo die nog nauwelijks hoorbaar is: wat heeft die jonge mensen toch bezield, destijds? Nog in de morgen volgde ik de weg langs Tübingen, trok weer 's dwars door 't Zwarte Woud en tijdens de allerlaatste druivenpluk reed ik de Rijnvallei binnen.

De laatste druiven; Gewürztraminer, lichtrode druiven voor witte wijn en, indien zuiver, met een herkenbare rode smaak; sommige politici zijn er gek op! Hunawihr, aldaar laden; heldere lucht tussen de Siegfried- en Maginotlinie; terug, maar hoe. Par Col de Bonhomme of Haguenau; ik koos dit keer het laatste.

Het waaide; ik duik terug in tijden; er zijn maar weinig jaren geweest dat ik de Elzas niet bezocht; vanaf 1970 zijn ze nog niet op twee handen te tellen; soms vele keren per jaar en nu! Nu weer! Ik zoek, wil de tijd uit mijn gedachten terug; de Elzas zonder snelweg, zonder al die drukte; dat je nog dwars en zonder file Strasbourg doorkwam, maar 't blijven slechte herinneringen; terugtoveren kan ik niet; de herinnering maakt plaats voor lichte heimwee

Is daar een woord voor? Heimwee, verlangen terug naar huis; maar ik verlang terug naar toen; toenwee.

'T gaat harder waaien en een vlaag neemt mijn terugverlangen mee tot ver over de bergen. Terug naar huis, vanuit een ver land, is soms moeilijk, maar mogelijk. Terug naar toen niet.

Nooit

Aldus schreef ome Willem.
.

Elzas

Wijngaarden

.

dinsdag 29 september 2015

De maantranen

Bedroefd is ze, geschokt, de maan; nog kust haar vale licht de aarde, het golvende landschap om mij heen en traant haar gezicht als de vorige nacht.

Vanaf Luxemburg was 't een tijdlang stil; een week lang waarin Jom Kippoer de mens op zijn plaats zette en Sukkot aanbrak; een week lang veertig jaar reizen; tachtig jaar misschien. Maar oh! Wee!

Rond half vier stond ik op; een klein rond hapje uit het heldere lichaam was reeds genomen en wanneer ik naar buiten ging was ze reeds half overschaduwd terwijl ik op zoek ging naar de meest donkere plek; ik vond er één en zag haar tussen rein en onrein; tussen walvis en vissen met steeds meer schaduw bekleed; achter haar, nóg zuidelijker, de waterman.

'T zal minder worden. 'T zal minder worden nu u de weg kent, nu u wegwijs werd. De bermen kleurden verrassend geel; een eerste echte herfstblad warrelt ter aarde; de dagen korten; de maan als spiegel voor een droefe ziel.

Nachtnevels kropen voort; ik draaide me voor even om: daar was ze, helder als kristal! Naast haar de oorlogsgod; tesamen bij de muil van een brullende leeuw! Mars en Venus, bij gratie van de duisternis en als de maan al 'n kwartier bloedrood kleurt, scheer ik weg, spoed me dwars door de nevelen heen op weg naar Amsterdam.

Het onheil kwam reeds, en komt nog vele keren meer; na zeventig jaar de andere kant op kijken is Europa in de ban van de vloek gekomen en onbenijdenswaardige tijden krijgen de overhand; rond vijf uur straalt achter 't duister 't licht; stukje bij beetje laat ze haar ware gezicht weer zien; kort daarna breekt het daglicht door en verbleekt als laatste Venus.

Bekend! 'T is toch al bekend! Waarom dan toch? Een reis, eigenlijk, langs de Rijn en ten tijde van langzaam invallende duisternis kom ik stil te staan; voorbij Bruchsal, nabij een Duitse Real waar ik inkopen doe; de maan is reeds klimmende uit een diep dal; nog steeds is ze geschokt omdat de aarde haar een uur lang in de kou liet staan. Ze weent; ze plengt haar tranen ter aarde

Aldus schreef ome Willem.

.

woensdag 23 september 2015

Luxembourg



Korte wandeling door de oude stad

Willem II op het marktplein


Bijschrift toevoegen
Aardig klusje in de binnenstad


Bejaardenhuis



Benedenstad



Hier zijn we beneden



Hotel Cravat. Tweede verdieping, Van links uit gezien eerste gerote raam, maar niet die op de hoek. 

'T mag best een likje verf hebben

Beetje doffe zonneschermen

Kroonluchter in de gelagzaal

Binnen in de Philharmonia


Zoals 't was, vroeger, 1955

En nu...

Terug even langs Luik Liége



En als laatste Arnhem

Gezicht op goud

Vanuit ons logement; en er omheen onder diverse wolken.



De Gouden Dame

Die Gëlle Fra




Op de achtergrond hotel Cravat




In de nacht, links de halve maan

En in de vroege morgenmist

Even terug naar Texel

Waar we de afgelopen week toefden.



De oversteek.  In de mist doemt het eiland op

Oude Schilt, de oude aankomsthaven



Landelijk texel

Cokcdorp

De vuurtoren in 't uiterste noorden

Vlakbij de zee

eenzame fietser in de duinen

In de verte de molen

Den Burg

winkelstraat

Den Hoorn

Zee bij De Koog

Den hoorn

Terug


Op het schip oude plaatjes van oude schepen


Noord-Hollandse molen langs het Noord-Hollands kanaal.